چرا چشم‌های من نامتقارن هستند و آیا باید اقدامی انجام دهم؟

چرا چشم‌های من نامتقارن هستند و آیا باید اقدامی انجام دهم؟ چرا چشم‌های من نامتقارن هستند و آیا باید اقدامی انجام دهم؟
زمان مورد نیاز برای مطالعه: 8 دقیقه

نامتقارن بودن چشم‌ها طبیعی‌تر از چشم‌های متقارن است. این حالت می‌تواند دلایلی مانند ژنتیک یا آسیب داشته باشد و معمولاً نیازی به درمان ندارد. داشتن چشم‌های نامتقارن کاملاً طبیعی است و به ندرت جای نگرانی دارد.

نامتقارن بودن صورت بسیار شایع است و داشتن ویژگی‌های کاملاً متقارن در چهره، استثناست. اگرچه ممکن است برای شما قابل توجه باشد، اما چشم‌های نامتقارن به ندرت برای دیگران جلب توجه می‌کنند. چشم‌ها ممکن است به دلیل تغییرات پوستی که بخشی طبیعی از فرایند پیری است، نامتقارن به نظر برسند. در موارد نادر، نامتقارن بودن چشم‌ها ممکن است ناشی از یک وضعیت پزشکی باشد.

علل نامتقارن بودن چشم‌ها چیست؟

ژنتیک یکی از دلایل رایج نامتقارن بودن چشم‌هاست. مانند دیگر ویژگی‌های چهره‌تان، احتمالاً ویژگی‌هایی مشابه والدین و سایر اعضای خانواده دارید. اگر با دقت نگاه کنید، احتمالاً متوجه خواهید شد که دیگر اعضای خانواده‌تان نیز ظاهراً یک چشم بالاتر از چشم دیگر دارند.

در ادامه دلایل دیگری برای چشم‌های نامتقارن و علائم مرتبط با آن‌ها آمده است:

انوفتالموس

انوفتالموس به معنای جابجایی چشم به سمت عقب است و زمانی رخ می‌دهد که آسیب یا یک وضعیت پزشکی، فضای پشت چشم را تغییر دهد و باعث فرورفتگی چشم شود. این وضعیت ممکن است به طور ناگهانی یا تدریجی طی سال‌ها ایجاد شود.

شایع‌ترین علت انوفثالمی، ضربه است، مانند برخورد به صورت یا تصادف رانندگی. همچنین ممکن است به دلیل شرایط پزشکی مختلف، از جمله مواردی که حفره سینوسی پشت چشم را تحت تأثیر قرار می‌دهند، ایجاد شود.

برخی افراد فقط دچار فرورفتگی یا افتادگی ظاهری یک چشم می‌شوند، اما ممکن است علائم دیگری مانند احساس کشیدگی زیر چشم، مشکلات سینوسی یا درد صورت را نیز تجربه کنند.

شرایطی که می‌توانند باعث انوفثالمی شوند عبارتند از:

  • سینوزیت ماگزیلاری مزمن
  • سندروم سینوس خاموش
  • بیماری پاژه
  • تومورهای سینوس ماگزیلاری
  • نقص‌های استخوانی

پتوز

پتوز که به نام افتادگی پلک نیز شناخته می‌شود، ممکن است هنگام تولد (مادرزادی) وجود داشته باشد یا بعدها (اکتسابی) ایجاد شود. پتوز در بزرگسالان مسن شایع‌تر است. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که عضله بالا برنده پلک (عضله لواتور) کشیده شده یا از پلک جدا شود و باعث افتادگی آن شود. این وضعیت باعث می‌شود چشم‌ها نامتقارن به نظر برسند، به طوری که یک چشم پایین‌تر از چشم دیگر به نظر می‌رسد. در برخی افراد، پتوز هر دو چشم را تحت تأثیر قرار می‌دهد. پیری شایع‌ترین علت پتوز است، اما ممکن است به دلایل دیگری مانند بیماری‌های عصبی، تومورها و سکته نیز رخ دهد.

اگر افتادگی پلک به حدی باشد که مانع دید شما شود، جراحی برای اصلاح آن توصیه می‌شود. این جراحی همچنین می‌تواند به دلایل زیبایی در صورت تمایل انجام شود.

پروپتوزیس

پروپتوزیس، که ممکن است به نام اگزوفتالموس نیز شناخته شود، به معنای بیرون‌زدگی یا برآمدگی یک یا هر دو چشم است. شایع‌ترین علت پروپتوزیس در بزرگسالان، بیماری گریوز است. این بیماری باعث تورم بافت‌های پشت و اطراف چشم می‌شود و کره چشم را به جلو می‌راند.

در موارد نادر، پروپتوزیس ممکن است ناشی از عفونت‌ها، تومورها یا خونریزی باشد.

علاوه بر تغییر ظاهر چشم، ممکن است علائم زیر را نیز تجربه کنید:

  • درد چشم
  • ضربان در چشم برجسته
  • تب
  • مشکلات بینایی

عوامل مؤثر دیگر بر چشم‌های نامتقارن

فلج بل

فلج بل باعث ضعف یا فلج عضلات یک سمت صورت می‌شود. این حالت به دلیل آسیب به عصب صورت رخ می‌دهد و می‌تواند باعث نامتقارن شدن چشم‌ها شود. این فلج ممکن است پلک یک چشم را ضعیف کرده و باعث شود چشم‌ها نابرابر به نظر برسند.
فلج بل معمولاً موقتی است و اغلب پس از چند ماه بهبود می‌یابد. در برخی موارد، ممکن است برای درمان نیاز به توانبخشی یا درمان‌های دیگر باشد.

آسیب‌های صورت

آسیب به صورت یا چشم‌ها می‌تواند باعث تغییر شکل استخوان‌های صورت و ساختارهای اطراف چشم شود. این وضعیت ممکن است باعث عدم تقارن ظاهری در یک یا هر دو چشم شود.

بیماری‌ها یا شرایط دیگر

گاهی اوقات بیماری‌های دیگر یا شرایط پزشکی می‌توانند به صورت غیرمستقیم بر ظاهر چشم‌ها تأثیر بگذارند. این شرایط ممکن است شامل موارد زیر باشند:

  • تومورها: که می‌توانند فشار به بافت‌های اطراف چشم وارد کنند.
  • عفونت‌ها: که منجر به تورم و التهاب شوند.
  • اختلالات عصبی: که عملکرد عضلات اطراف چشم را تحت تأثیر قرار دهند.

درمان چشم‌های نامتقارن

در بیشتر موارد، نیازی به درمان چشم‌های نامتقارن وجود ندارد مگر اینکه یک وضعیت پزشکی زمینه‌ای وجود داشته باشد که نیاز به درمان داشته باشد یا عدم تقارن باعث مشکلات بینایی شود. درمان بیشتر به ترجیح فردی و دلایل زیبایی بستگی دارد.

آرایش

با استفاده از تکنیک‌های آرایشی، می‌توان ظاهر چشم‌ها را متقارن‌تر نشان داد. کانتورینگ، برجسته‌سازی و دیگر روش‌های آرایشی می‌توانند برخی ویژگی‌ها را برجسته‌تر کنند تا تعادل بیشتری ایجاد شود.
مداد ابرو یا پودر ابرو می‌تواند به یکنواخت کردن ظاهر ابروها کمک کند و این کار ممکن است چشم‌ها را متقارن‌تر نشان دهد.
آموزش‌های ویدیویی آنلاین می‌توانند در این زمینه مفید باشند. همچنین، بسیاری از فروشگاه‌های لوازم آرایشی دارای آرایشگرانی هستند که می‌توانند نحوه استفاده از محصولات را برای بهبود ویژگی‌های چهره شما آموزش دهند.

لیفت ابرو

لیفت ابرو که به آن جوان‌سازی پیشانی یا لیفت پیشانی نیز گفته می‌شود، یک روش زیبایی است که ابروها را بالا می‌برد. این روش توسط یک جراح و تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود. روش‌های مختلفی برای انجام لیفت ابرو وجود دارد، از جمله:

  • لیفت ابرو کورونال
  • لیفت ابرو آندوسکوپیک
  • لیفت ابرو در خط مو
    همانند هر جراحی دیگری، خطراتی مانند عفونت، خونریزی و ایجاد زخم وجود دارد.

بوتاکس

بوتاکس می‌تواند گاهی به‌عنوان یک راه‌حل موقت برای چشم‌های نامتقارن مورد استفاده قرار گیرد. بسیاری مواقع عدم تقارن ابروها باعث می‌شود چشم‌ها نامتقارن به نظر برسند.
بوتاکس، که یک شل‌کننده عضلات تزریقی است، می‌تواند در ناحیه اطراف ابروها تزریق شود تا ظاهری متعادل‌تر ایجاد کند. نتایج معمولاً حدود چهار ماه ماندگار است.

بلفاروپلاستی

بلفاروپلاستی یک جراحی زیبایی برای اصلاح پلک‌های نامتقارن است. این جراحی چشم‌ها را کاملاً متقارن نمی‌کند، اما می‌تواند ظاهری متعادل‌تر ایجاد کند اگر چربی یا پوست اضافی باعث نامتقارنی شود.
در طول این عمل، بافت‌های اضافی مانند چربی، عضله و پوست از پلک‌های بالا یا پایین برداشته می‌شود. کبودی و تورم پس از عمل رایج است و معمولاً حدود دو هفته طول می‌کشد. جای بخیه‌ها ممکن است چند ماه زمان نیاز داشته باشند تا کم‌رنگ شوند.

جراحی اوربیتال

جراحی اوربیتال به عمل‌هایی گفته می‌شود که در ناحیه کاسه چشم (اوربیت) انجام می‌شود. اوربیت شامل دیواره‌های استخوانی، کره چشم، عضلات چشم، عصب بینایی و چربی است.
روش‌های جراحی مختلفی برای درمان آسیب‌ها و مشکلات پزشکی در این ناحیه وجود دارد. این موارد شامل جراحی برای ترمیم شکستگی‌ها، برداشتن تومورها یا کاهش فشار در موارد اگزوفتالموس ناشی از بیماری گریوز و عفونت‌ها می‌شود.

هیچ اقدامی انجام ندهید

اگر عدم تقارن چشم‌ها ناشی از یک مشکل پزشکی نباشد یا باعث مشکلات بینایی نشود، نیازی به درمان نیست. در این صورت، درمان صرفاً برای اهداف زیبایی و بر اساس انتخاب شخصی است.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر مشکلات بینایی یا علائم دیگری مانند درد چشم، تورم یا احساس تپش در یک چشم دارید، با پزشک درباره مراجعه به یک چشم‌پزشک مشورت کنید. اگر ظاهر چشم شما به دلیل آسیب یا ضربه به سر یا صورت تغییر کرده است، به اورژانس مراجعه کنید.

 چگونه پزشک متخصص انتخاب کنیم؟

در انجام یک رویه یا پروسیجر زیبایی، چه جراحی و چه غیر جراحی، می‌توان انتخاب صحیح پزشک را مهم‌ترین عامل رضایت و موفقیت از آن پروسیجر زیبایی دانست. گاهی ممکن است ما تمایل به انجام یک رویه زیبایی داشته باشیم و با مراجعه به پزشک متخصص متوجه شویم که اصلاً گزینه مناسبی برای آن روش نیستیم.

احتمالاً در مسیر جستجو و انتخاب پروسیجر مورد نظرمان با نام چند پزشک آشنا خواهیم شد؛ باید اطلاعات مربوط به تخصص آن پزشکانِ محترم را فقط از طریق سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی  استعلام بگیریم زیرا هنوز هیچ منبع رسمی دیگری در ایران وجود ندارد که به صورت صحیح تخصص‌های دقیق پزشکان محترم در آن ذکر شده باشد.

به یاد داشته باشیم که امن‌ترین محل برای استعلام تخصص درمانگران محترم از همین سامانه است. پروفایل‌های شبکه‌های اجتماعی و عناوین درج شده در آن‌ها، وب‌سایت‌ها و عناوین درج شده در آن‌ها، حتی در وب‌سایت زیست‌لاین و ... منبع جامع و مناسبی برای استعلام تخصص صحیح پزشکان نیستند. به عنوان مثال ممکن است ما در روندِ انتخاب پروسیجر زیباییمان متمایل شویم از فردی که پزشک زیبایی است کمک بگیریم اما زمانی که اطلاعات ایشان را در سازمان نظام پزشکی استعلام بگیریم عنوان دیگری را مشاهده کنیم؛ زیرا هنوز در ایران تخصصی به نام پزشک زیبایی وجود ندارد و عنوان پزشک زیبایی همسو با مدارک دانشگاهی نیست.

پس خواهشمندیم برای استعلام نام پزشک و تخصص ایشان به سامانه جستجوی اعضاء نظام پزشکی مراجعه کنید.

نتیجه‌گیری

چشم‌های نامتقارن طبیعی هستند و به‌ندرت مشکلی پزشکی محسوب می‌شوند. ما معمولاً نسبت به ظاهر خودمان بیش از حد حساس هستیم، اما احتمالاً هیچ‌کس دیگر متوجه این نامتقارنی نشده است. اگر نگران علت عدم تقارن هستید یا علائم دیگری را تجربه می‌کنید، با پزشک مشورت کنید.

نکته

مطالب این سایت صرفاً جهت اطلاع‌رسانی است و نباید به عنوان جایگزینی برای تشخیص، تجویز یا درمان پزشکی در نظر گرفته شود. برای مشکلات پزشکی، حتماً با پزشک متخصص مشورت کنید.

اشتراک گذاری:

منابع

موضوعات مرتبط

دیدگاه کاربران